
Oorlogsarchief
Gemeente Bloemendaal
4 mei herdenking 2021:
Ook dit jaar ontkwamen wij niet aan de strenge coronaregels. Opnieuw werd de herdenking vervroegd naar 17.00 uur.
een sobere plechtigheid was het met vertegenwoordigers van gemeente, Stormschool, Oranjecomité en Binnenlandse Strijdkrachten.
Een vast onderdeel is het betrekken van het Namenmonument bij de herdenking. Dit jaar bracht de burgemeester een bezoek aan Bloemendaal. Wisselt is hij aanwezig in Bennebroek, de Erebegraafplaats in Overveen en Bloemendaal. Na de bloemlegging bij het grote monument wordt doorgelopen naar het Namenmonument, men legt steentje of bloemen neer en staat even stil in gedachten verzonken.
Op de foto burgemeester Elbert Roest en echtgenote.
Een unieke traditie is ontstaan!
Boni Rietveld onze vaste trompettist blaast de Taptoe, speelt het Wilhelmus en het Joods Volkslied de "Hatvikva"en sluit af met We'll meet again van Vera Lynn.
Boni Rietveld en Rob Verrijk ( St. Oorlogshistorie) hebben na de onthulling in 2018 van het Namen-monument in overleg besloten jaarlijks het Namen-monument bij de herdenking te betrekken en ook het Joods volkslied te spelen. De waardering hiervoor is zeer groot.
Onthulling "Lichtmonument" op 27 januari 2020
Lichtjes Monument ter nagedachtenis aan de Holocaust op de Algemene Begraafplaast aan de Bergweg te Bloemendaal.
4 mei herdenking 2020
Sobere landelijke herdenking op 4 mei 2020. Door de corona beperkingen waren slechts 8 mensen aanwezig na overleg met de gemeente. De herdenking die normaal om 19.45 uur begint was vervroegd naar 17.00 uur om toeloop van publiek te vermijden.
Onze Joodse inwoners werden niet vergeten. De volgende morgen op 5 mei troffen wij deze bloemen aan en hartjes gemaakt van de kiezelsteentjes.
KLIK hier op Joods Monument Bloemendaal en keer terug naar de website.