
Oorlogsarchief
Gemeente Bloemendaal
Oorlogslachtoffers ter zee uit de gemeente Bloemendaal

Oorlogsslachtoffers zijn zij die door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. Dankzij de "Kroniek" 1939 - 1945 van mej. Anne Nierhoff weten wij wie er in onze gemeente tijdens WOII om het leven zijn gekomen, waar dit gebeurde en hoe.
De gegevens uit de "Kroniek" zijn in acht groepen te verdelen waarvan de Joodse ingezeten het grootste deel vormen. Zij moesten voor 31 maart 1942 Bloemendaal hebben verlaten, zich in Amsterdam melden en de rest is bekend. Via Westerbork op transport naar de vernietigingskampen waar maar een handje vol mensen de kampen hebben overleefd. In de gemeente Bloemendaal zijn dit 125 inwoners. Op de Bloemendaal site kan je waar deze mensen woonden en wanneer zijn vermoord zijn.
Gesneuveld op zee tijdens dienstuitoefening.

SS "Simon Bolivar" liep op een mijn op 18 november 1939 in de mobilisatie tijd. Aan boord bevond zich de Bloemendaler Hendrik Voorspuy, Gezagvoerder - kapitein ter zee oud 51 jaar. De Simon Bolivar liep bij de Theemsmonding op Duitse mijnen met fatale gevolgen. Van de 397 passagiers en bemanning kwamen er 102 om.
De "Hr. Ms. Jan van Gelder" liep op 1 oktober 1939, tijdens de mobilisatie, bij Texel op eigen mijn tijdens werkzaamheden. Zes bemaningsleden kwamen om het leven. Hierbij kwam de Bloemendaler Willem J.C. Donker Luitenant ter Zee om het leven 23 jaar oud.
De Jan van Gelder behoorde tot de Amstelklasse. Voer op 10 mei 1940 naar Engeland, was daar actief tijdens WOII. Is in 1946 weer teruggekeerd bij de Marine en heeft nog tot 1950 dienst gedaan.
SS "Costa Rica" werd op 27 april 1941 om 11 uur 's morgens getorpedeerd in de Griekse wateren tijdens troepentransport van het Britse Expeditieleger uit Griekenland. De Costa Rica werd aangevallen door Duitse Stuca's en zonk. Alle opvarenden werd gered. Aan boord was de gezagvoerder Jan ten Klooster. Hij werd ook gered, maar overleed aan boord van een schip dat hem naar Engeland zou brengen in de Rode Zee. Jan ten Klooster werd 58 jaar.
Omgekomen in Nederlands Indie

Veel gegevens hebben wij niet. Een opvarende - inwoner van Bloemendaal - is bij ons bekend, dat is Theodorus Kleef.
De Junyo Maru was een vrachtschip uit Japan. De Britten noemde dit soort schepen de "Hell Ships" daar zij krijgsgevangenen vervoerden in erbarmelijke omstandigheden zonder dat zij zich aan de Conventie van Geneve hielden en er geen Rode Kruisvlag werd gevoerd.
(foto boven) De route die de Junyo Maru volgde tussen Batavia via Padang Emmahaven (Sumatra) naar Bengkulu op Sumatra.
Aan boord bijna 7000 opvarenden voornamelijk 4200 Indische dwangarbeiders en 2500 Nederlandse, Britse en Australiers als krijgsgevangenen. Zij zouden ontscheept worden in Bengkulu en gingen daarna op weg naar de in aanleg zijnde Pakan Baroe spoorlijn waar zij als dwangarbeiders te werk werden gesteld.
Op 16 september 1944 om 15.00 uur vertrok de Junyo Maru vanuit Tandjong Priok (de haven van Batavia). Via de straat van Malakka liep de reis, maar zover kwam het niet. De Britse onderzeeboot H.M.S. "Tradewind" kreeg de Junyo Maru in het vizier. Het schip voerde geen Rode Kruisvlag en de Britten wisten niet dat er 7000 mensen aan boord waren. Vier torpedo's werden afgevuurd en raakten het schip. De gevolgen waren niet te overzien. Onder de gesneuvelden dus ook Theodorus Kleef uit Bloemendaal oud 28 jaar.
Op 13 december 1947 werd te Padang een Ereveld geopend waar onder andere de stoffelijke resten van de omgekomenen bij de scheepsramp met de Junyo Maru werden bijgezet afkomstig van de begraafplaats "OLO". In 1962 werd het Ereveld gesloten en de stoffelijke resten naar elders overgebracht waaronder het Ereveld te Leuwigajah.
Het Ereveld "Leuwigajah" bij Cimahi - Bandung - Java - Indonesie. Hier liggen onder andere soldaten en burgers begraven uit de archipel t.w. Sumatra en Borneo.
Ereveld te Loenen - op de Veluwe.
Gedenksteen ramp met de Junyo Maru.
Voor meer informatie over oorlogsslachtoffers uit onze gemeente, kijk dan op
1940-1945.bloemendaal.nl en klik aan op oorlogsslachtoffers deel 1.
KLIK hier op HOME en keer terug naar de website.