
Oorlogsarchief
Gemeente Bloemendaal
Het ontstaan van de diverse website's over WOII

Robert W.F. Verrijk verteld:
Een website ontstaat niet zomaar. Er moet terdege worden nagedacht wat je er mee wilt doen en hoe je de mensen ermee kan bereiken. Als je interesse ligt bij en over WOII dan lijkt dit snel realiseerbaar. Niets is minder waar. Als sinds mijn jeugd ben ik bezig met WOII in de ruimste zin. De bekende boeken lezen, toespraken beluisteren van zowel de vijandelijke zijde als die van de geallieerden en natuurlijk niet te vergeten de uitzendingen van Lou de Jong op de Nederlandse TV.
In 1990 kwam voor mij de doorbraak. Ik ging programma's maken voor de lokale omroep Antenne Bloemendaal en al gauw kreeg ik het voor elkaar om een programma over de oorlog in Bloemendaal te maken. Vijf jaar lang rond 4 mei het programma "Met een Grimlach" met interviews en muziek uit die dagen. Drie van deze programma's zijn op video en later op dvd vastgelegd. Hier startte letterlijk mijn "carierre" niet alleen met mijn radio debuut maar ook het stap voor stap uitbouwen van de informatie over de Tweede Wereld Oorlog en dan met name Bloemendaal.
De grote sprong werd gemaakt met mijn eerste tentoonstelling in 2005 in de Zandwaaier te Overveen "Bloemendaal in Oorlogstijd" met als basis het net uitgekomen boek Kroniek van Bloemendaal in WOII aan de hand van mej. Anne Nierhoff. De tentoonstelling duurde ruim twee maanden en was een doorslaand succes. Niet op de laatste plaants dankzij de medewerking van Stichting Bloemendaal Initiatief.Dit smaakt naar meer!
Presentatie website op 17 februari 2010 in de Raadszaal van het gemeentehuis van Bloemendaal. Robert Verrijk met in zijn handen De "Oorlogs Kroniek" van mej, Anne Nierhof die de basis vormt van de eerste website 1940-1945.bloemendaal.nl De Kroniek werd uitgegeven in samenwerking met de Gemeente Bloemendaal en St. Bloemendaal Initiatief.
In 2006 kwam de tweede tentoonstelling, wederom in de Zandwaaier over de eerste vijf jaar van wederopbouw. Ook dit werd een succes en de tentoonstelling bleef drie maanden staan. Veel scholen kwamen kijken. Toen kwam het idee om een website op te zetten met als basis de reeds eerder genoemde Kroniek.
Robert ging met de gemeente in gesprek en hij kreeg het fiat om een website over WOII Bloemendaal te gaan bouwen met medewerking van de gemeente Bloemendaal.
Op 17 februari 2010 was het zover. De presentatie van de website vond plaats in de Raadszaal van het gemeentehuis van Bloemendaal.
Op de achtergrond rechts mijn steun en toeverlaat Gerrit Vijlbrief van de gemeente Bloemendaal die mij met raad en daad bijstond om de site op te bouwen en daarbij de nodige ondersteuning geven.
Burgemeester Ruud Nederveen feliciteert Robert Verrijk. In een korte toespraak bedankte hij robert voor dit initiatief. De vijf donkere oorlogsjaren waren nu toegankelijk voor een breed publiek.
Nog tijdens de opbouw van de website vond er een gemeentelijke herindeling plaats. De zelfstandige gemeente Bennebroek kwam bij Bloemendaal. Van vier hadden wij ineens vijf dorpskernen met ieder hun eigen oorlogsverleden. Vrijwel direct werd Robert gevraagd ook een website op te zetten over Bennebroek in WOII. En zo ontstonden er al twee website's binnen een jaar. De basis van Bennebroek werd gelegd middels een boekje dat uitgegeven was bij de 50 jarige herdenking van WOII in Bennebroek. De rest aangevuld met algemene informatie die voor alle gemeenten in Nederland gold of specifiek gericht was op de gemeenten Bloemendaal en Bennebroek.
Hierna volgde een tentoonstelling in Bennebroek. Inmiddels was Robert Verrijk gevraagd om ook deel te nemen aan het school project "Adopteer een Monument" Voor zowel Bloemendaal als Bennebroek.
De ontwikkelingen volgen elkaar op!

Het bleef niet bij deze twee website's. Door giften en gaven kwam er steeds meer informatie over WOII binnen. Uitgebreide informatie over de Sinterklaas Razzia op 6 december 1944. Voor de nazorg bleek de gemeente Bloemendaal een hele grote vinger in de pap te hebben en er werden hulptransporten midden in de hongerwinter op touw gezet. De informatie die binnen kwam nam zo een omvang aan met originele foto's en documenten dat aan de reeds bestaande twee website's een derde werd gekoppeld waarin het hele Sinterklaas Razzia centraal staat onder de naam Bloemendaal - Rees.
De Kennemerduinen VERBODEN gebied

Maar Bloemendaal is groter dan de gemeente alleen. De Kennemerduinen hebben een belangrijke rol gespeeld in WOII. Sperrgebiet en Fusillade plaats. Eind 1942 trok er een hele donkere wolk over de duinen en pas na de oorlog bleek wat zich in die duinen heeft afgespeeld.
Zo ontstond de vierde website "Oorlog in de Duinen". Een boeiende site die nog lang niet af is en er regelmatig informatie over de duinen binnenkomen. Ook foto's van de bezetter en het leven in de duinen. Weet u een waar gebeurd verhaal? Deel dit dan met ons.
Oorlogsarchief Bloemendaal

Dit is voorlopig de laatste website over WOII. Alle informatie die direct of indirect met WOII te maken hebben, maar waar geen plaats voor is op de reguliere website's staan op deze site.
Centraal staat hier ook de Agenda van activiteiten. en ander interessant nieuws.
Maar zeg nooit nooit, want uiteindelijke bleven de soldaten in Bloemendaal tot het voorjaar van 1949. Nee, geen vijand, maar de Stormschool in Huize Wildhoef de voorloper van de Commando-opleiding die nu in Roosendaal is gevestigd.
Veel staat er al op de website 1940-1945.bloemendaal.nl maar nu eenmaal bekend is dat Bloemendaal vier jaar lang een kazerne had, komt ook de informatie los en is het mogelijk realiseerbaar ook deze periode in een eigen website om te zetten. De titel is er al: Bloemendaal en de Stormschool. Nu de ruimte nog!
KLIK hier op HOME en keer terug naar de website.