
Oorlogsarchief
Gemeente Bloemendaal
VERKEERSINFORMATIE uit de bezettingstijd.

Op deze pagina gaan wij in op de verkeerssituatie, overtredingen, aanrijdingen etc in onze gemeente tijdens de bezetting. Hoewel politierapporten weinig vermelden komt er toch het e.e.a. naar boven om daar in een aparte pagina aandacht aan te besteden.
De Duitse bezetting regelden incidenten, overtredingen, dronkenschap als het haar eigen soldaten betrof met de Feldgendarmerie. Waren er ook Nederlander bij betrokken dan kwam weliswaar de Nederlandse politie, maar werd ook de Feldgendarmerie ingeschakeld die vaak de zaak over nam. De Duitsers regelden ook het verkeer als het een convooi naar de kust betrof en dat zag men steeds vaker nadat het kustgebied was afgesloten en tot "Sperrgebiet"verklaard was.
Waar mogelijk zelfs voorzien van foto's met dank aan Cor van Iperen onze huisfotograaf.
1940

Tot aan het uitbreken van de oorlog op 10 mei 1940 werd het verkeer gewoon geregeld door de politie. Was er een militaire colonne dan kwam daar de marechaussee bij in samenwerking met de politie.
Wel waren er door het hele land wegversperringen om de mogelijk vijand tegen te houden, maar daar bleef het bij. Ook in de eerste dagen van de oorlog liep alles oogaanschijnlijk nog gewoon. Dat veranderde pas toen op 17 mei de Duitse bezetter ook Bloemendaal had bereikt en de periode van bezetting aan brak. Op de Bloemendaal site 1940-1945.bloemendaal.nl kunt u op de pagina Politie daar alles over vernemen.
Aan de hand van de gegevens die wij hebben proberen wij een beeld te schetsen wat er in het reguliere verkeer plaatsvond. De benzine was niet meer leverbaar voor de burgerbevolking, dus het persoonsverkeer zag je met de dag minder worden.
29 november 1940:
Er vindt een botsing plaats tussen een Duitse militair voertuig en de tram in Aerdenhout. Het voertuig was afkomstig uit Bloemendaal en zag de tram niet aankomen. De schade bleef beperkt. De aanrijding vond plaats op de kruising van nu de Marius Bauerlaan - hier lag de trambaan - en de Oosterduinweg.
De tram naar Zandvoort komt net om de hoek vanaf het viaduct terhoogte van kruising Oosterduinweg te Aerdenhout.
Te veel gedronken en toch achter het stuur: Onder invloed verkerende Duitse militairen veroorzaakte enige malen overlast. De politie probeerde op tactische wijze op te treden. Meer kon zij niet doen. Het was de Feldgendarmerie die dit soort zaken afhandelde.
1941

Augustus 1941: Een dronken Duitse onderofficier kreeg in begin augustus ruzie in een café in Overveen met een Nederlands echtpaar. Helaas ontbreekt de naam, maar het zomaar "Van Ouds het Roomhuis" of "Sligting" kunnen zijn geweest. Op een geven moment dreigde hij met zijn pistool. Ook op de ter assistentie gekomen Bloemendaalse politie werd het wapen gericht. De gewaarschuwde Feldgendarmerie gaf, want anders nooit gebeurde, opdracht deze militaire te arresteren. Later werd hij afgevoerd. Hieruit blijkt de beperkte bevoegdheid van de politie en dat de Feldgendarmerie dit soort zaken afhandelde.
1942

Kruising Bloemendaalseweg (noord - zuid) - Militairenweg (links) - Linde / Julianalaan (rechts) te Overveen.
De Julianalaan was tijdens de oorlog omgedoopt tot Lindelaan.
Duitse militairen regel het verkeer omdat er een colonne voertuigen richting de kust aankwam. Al het overige verkeer, wat daar nog van over was moest wachten.
Een militairvoertuig op de Militarenweg hoek Ter Hofstedeweg te Overveen.
Duitse tanks vanaf de Zeeweg komende richting Militairenweg.
1943

12 januari 1943: Een ernstige aanrijding met een vrachtwagen en een tram op de Zwarteweg te Aerdenhout. De Duitsers hadden de Elswoutlaan afgesloten omdat in Elswout een Duitse telefooncentrale was gevestigd. Het verkeer noord-zuid moest over de Duinlustweg. Mogelijk wist de chauffeur afkomstig uit Katwijk dit niet en nam een eigen alternatieve route. Een van de inzittende werd ernstig gewond.
Ervan uitgaande dat het donker was en ook de trams met gedimptlicht reden kan doen vermoeden, dat de chauffeur de tram niet had zien aankomen.
Aanrijding te Overveen, jaartal wel, exacte datum niet bekend:
Verkeersongeluk op de Militairenweg te Overveen. Een bestelwagen en een Duitse motorrijder kwamen met elkaar in botsing. Op de achterkant van de foto staat het jaartal 1943. Verder ontbreken gegevens. Daar de foto's - mogelijk illegaal - gemaakt zeer duidelijk zijn kunnen wij precies traceren waar het ongeluk plaatsvond.
Wij kijken richting de Zeeweg. Links en rechts loopt de Ter Hofstedeweg. De huizen staan nog steeds op dezelfde plek anno 2016.
Een fraai beeld van het ongeluk. Ook dit huis staat nog steeds aan de Militairenweg hoek Ter Hofstedeweg.
Het ongeluk zelf. Wanneer er een Duitser bij een verkeersongeluk betrokken werd, dan werd wel de Nederlandse Politie gewaarschuwd, maar ook de Duitse en deze namen de zaak over. In het politierapport van 1943 uit Bloemendaal komt dit ongeluk niet voor.
1944

1945

KLIK hier op HOME en keer terug naar de website.