
Oorlogsarchief
Gemeente Bloemendaal
FIETSEN LANGS DE OORLOGSHISTORIE VAN BLOEMENDAAL

In het kader van 70 jaar bevrijding heeft Stichting OorlogsHistorie Bloemendaal een fietstocht uitgezet in alle vijf de dorpskernen.
Een twintigtal fotoborden markeren de belangrijkste plekken uit de oorlog. Daarnaast komt er een routeboekje van de fietstocht met nogeens zo'n 25-tal foto's. De fietstocht is zo'n 30 km lang en is in vijf delen verdeeld.
Vanuit Bennebroek - Karel Doormanplantsoen via de Bennebroekerlaan naar de Bekslaan in Vogelenzang en vervolgens naar de Tweede Doodweg om uiteindelijk bij Pannenland (koffiestop) de eerste route af te sluiten.
(l) Karel Doormanplansoen - (r) Bennebroekerlaan - Garage Engel
(Bennebroek)
(l) Bekslaan 36 en (r) Schijnvliegveld - Tweede Doodweg.
(Vogelenzang)
Vanuit Pannenland via de Vogelenzanfgseweg, langs het droppingsveld, Boekenrodelaan en een stop op de van Lennepweg bij Kareol, dan de kruising over richting Overveen, langs Elswout te eindigen bij de tweede koffiestop: Kraantje Lek.
(l) Droppingsveld - Vogelenzangseweg. (r) Van Lennepweg - Huize Kareol
(Vogelenzang) (Aerdenhout
Huize Elswout - Elswoutlaan. (r) Huize Duinlust. Duinlustweg.
(beide te Overveen).
Wachtlopen vanuit Kraantje Lek aan de Duinlustweg te Overveen.
Vanuit Kraantje Lek, via Overveen, langs het vm Marina Hospitaal bij AH linksaf de Tetterodewegweg in. Langs de Joodse bedraagplaats en Publieke Werken terug via de Militaireweg naar Overveen om vervolgens links af te slaan naar Bloemendaal met als derde koffiestop 't Hemeltje aan de Bloemendaalseweg.
Van Oudst het Raadhuis - hoek Zijlweg Bloemendaalseweg te Overveen. Centrum van de SS in Overveen. Eind van de oorlog noodziekenhuis.
(l) Hier zat de Kriegsmarine in het vm. Marine hospitaal aan de Bloemendaalseweg te Overveen.
(r) Voormalig Politiebureau aan de Bloemendaalseweg hoek Tetterodeweg te Overveen tussen 1938 en 1989. Nu een supermarkt.
Vanuit 't Hemeltje via het Kerkplein, Donkerelaan, Bos en Duinlaan, Zomerzorgerlaan naar de Lage Duin en Daalseweg, langs het voormalige Hotel Duin en Daal via de Koninginneduinweg naar het Kopje van Bloemendaal. Hier kunt u bij beide horecagelegenheden even uitrusten met schitterend uitzicht over de duinen en een bezoek brengen aan de uitkijktoren.
Luchtfoto van het Kerkplein te Bloemendaal. In het lange witte gebouw rechtsboven zat de Luftwaffe.
(r) Hotel Duin en Daal - Lage Duin en Daalseweg - Bloemendaal, speelde een rol bij de eerste executies in de duinen in 1943.
Kopje van Bloemendaal met uitkijktoren van de Luchtbeschermingsdienst.
(r) Duinwijckweg - bombardement op 16 april 1945.
Vanaf Het Kopje en langs de ingang van het Openluchttheater komt u op de Zomerszorgerlaan en passeert u het bord van het bombardement op de Duinwijckweg. U neemt het fietspad tussen de hoceyvelden en slaat linksaf de Brederodelaan op. Nan 150 mtr linskaf de Bergweg op. Nu kunt u even een kijkje nemen op de algemene begraafplaats en een bezoek brengen aan de graftombe van de Bloemendaalse vliegenier Pierre Jean Baptist Ruys de Perez. Hij werd op 33-jarige leeftijd, in 1942, hier in de duinen doodgeschoten
U vervolgt uw weg en slaat na 50 mtr. linksaf de Kennemerduinen in bij ingang Bleek en Berg.
Eenmaal in de duinen komt u op een T-splitsing. Wilt u de lange route volgen dan slaat u rechtsaf richting Parnassia en komt op de vierspron waar oefenschepen van zand hebben gelegen. (zie bord). U vervolgt uw weg richting Zeeweg en slaat linksaf terug naar Overveen en naar het Informatiecentrum aan Het koevlak. U passeert de Eerebegraafplaats waar u ook nog een bezoek aan kunt brengen.
Geeft u de voorkeur aan de korte route dan slaat u bij de T-splitsing linksaf en volgt de borden naar het Informatiecentrum. U passeert enkele excutieplekken, Stop daar even en lees de teksten op de borden. U eindigt bij het Informatiecentrum - de laatste koffiestop - waar u kunt uitrusten met een kopje koffie of zo.
Bij het Informatiecentrum kunt u zich aan de balie opgeven voor een excusrie naar verboden plekken in de duinen o.l.v een van de boswachters. Deze excursie kost € 6,00 pp.
Langs de gehele rout treft u op gezette tijden deze sticker aan. Het geeft aan, dat u op de goede route zit. De meeste stickers zijn aan de rechterkant geplakt onder aan een de paal van een verkeersbord met bijv. Fietspad er op. Een enkele keer zoals in Bloemendaal bij de Lage Duin en Daalseweg weg zit de sticker links omdat rechts een paal of kastje ontbreek.
Veel succes met deze fietstocht. De route blijft zichtbaar tot 31 augustus 2015. Daarna worden de fotoborden verwijderd.
KLIK hier op HOME en keer terug naar de website.