
Oorlogsarchief
Gemeente Bloemendaal
Veteranendag Bloemendaal 2010

Overzicht van Veteranendag Bloemendaal 2010 op het gemeentehuis van Bloemendaal.
Foto van het monument ter nagedachtenis aan de omgekomen inwoners van de gemeente Bloemendaal.
Voor de zesde maal werd op 19 juni 2010 in het gemeentehuis van Bloemendaal een Veteranendag georganiseerd. In de Burgerzaal waren een 40-tal Veteranen aanwezig.
De Bloemendaalse bloemenmeisjes deelden aan de Veteranen verse witte anjers uit.
Burgemeester Ruud Nederveen begroet een van de vele gasten.
Het programma bestond uit een gezellige samenkomst met koffie en gebak.
Heel toepasselijk werd het gebak gepresenteerd in het oranje in het kader van de WK voetbal in Zuid Afrika. Op de vtaartjes de vlaggen van Nederland en Japan, die die dag om 13.30 uur tegen elkaar moesten voetballen. Symbolischer kon het niet.
Daarna opende de heer Ed Woerdeman de bijeenkomst met een algemene welkomsgroet en gaf het woord aan burgemeester Ruud Nederveen van Bloemendaal.
Burgemeester Ruud Nederveen opende de bijeenkomst van Veteranen op zaterdag 19 juni 2010.
Toespraak:
"Fijn om u te mogen verwelkomen, hier, in de Burgerzaal van de gemeente Bloemendaal. De gemeenteheeft, voor de zesde keer inmiddels, de eer u hier te mogen ontvangen en u de mogelijkheid te bieden om tenmiste eenmaal per jaar bijeen te komen. Of u nu een "jonge" of öudere" Veteraan bent, u bent met elkaar verbonden, door die periode waarin u zich inzette voor ons land of voor de vrede in een ander land. De ervaringen uit die tijd zijn moeilijk uit te leggen aan niet-Veteranen. Ik citeer de twee jonge Veteranen Margot van Bergen en AnkeDorpmanns:
"Prpobeer eens een vakantiegevoel uit te leggen. Met foto's kom je een heel eind, maar het gevoel beschrijven dat u toen had toen u de zon zag ondergaan, de zilte zee rook en een warme bries door u haren voelde gaan, is niet makkelijk. Het wordt lastiger wanneer je moet beschrijven dat je je bedreigd hebt gevoeld door iets wat je niet kon zien, maar waarvan je wist dat het er overal was en dat het je 24 uur oer dag in de gaten hield. Foto's geven slechts een indruk, maar wat je rook, proefde en voelde is haast niet over te brengen".
"Bij thuiskomst was er een feestje voor me georganiseerd, dat voelde zeer vreemd, want lichamelijk ben jecthuis, maar geestlijk nog in Irak. Het liefst bleef ik bij mijn huisgenote, die had de lichting voor mij in Irak gezeten, zij begreep wat ik voelde, dat was heel moeilijk voor mijn moeder en broertje, want hen hield ik op afstand. Het was voor de mensen thuis niet te begrijpen in wat voor soort wereld je daar hebt geleefd. Je laat foto's zien van feestjes die daar waren georganiseerd. Iedereen maakte er grappen over: "jullie hebben daar alleen maar gefeest". Bij mij kwam dan de woede omhoog, want zo was de werkelijkheid niet. Je gaat toch geen foto's maken als je je heel beroerd of anstig voelt? Dat kun je niet vastleggen met een camera.
Uit beide citaten komt het onbegrip van de omgeving, het niet kunnen uitleggen en de psychische gevolgen terug. De jonge Veteranen hebben veel te danken aan de oudere Veteranen. Mede door hun ervaringen en harde lessen bereidt Defensie de militairen die nu op missie gaan professioneel voor op de psychische belasting. Aandacht, begrip, erkenning en waardering zijn van groot belang om de indrukwekkende ervaringen een goede plaats te geven,
Onderandere daarom is Veteranendag in het leven geroepen. Een dag om uw ervaringen met elkaar te delen, met collega - BVeteranen en met oud-Veteranen, maar vooral ook een dag waarop de Nederlandse samenleving haar erkenning en waardering tot uitdrukking kan brengen voor uw werk en uw prestaties.
Ik wil u, in ieder geval, namens de gemeente Bloemendaal en de Bloemendalers, zeer hartelijk danken voor uw goede werk en inzet".
Ruud Nederveen
De gasten kregen een schitterende foto in lijst uitgereikt met daarop de afbeelding van het monument achter de Dorpskerk in Bloemendaal.
Hierna volgde nog een koffie ronde en toen werd het woord gegeven aan gastspreker Robert Verrijk
Toespraak: BEELDEN VERDWIJNEN, HERINNERINGEN BLIJVEN
"Bij mensen die de oorlog aan den lijve hebben ondervonden staat deze tijd nog scherp op het netvlies. Er zijn mensen die over de oorlog praten en uitleggen hoe het toen was en welke gevaren je liep. Maar ook die zwijgen, die de oorlog hebben weggestopt om het niet meer onder ogen te komen. Ermee geconfronteerd worden zou mogelijk enorme schade kunnen berokkenen. In een ander geval zou juist erover praten kunnen helpen de zwarte bladzijde uit hun leven te overstijgen en zich alsnog bevrijd voelen.
U als Veteranen weten dat maar al te goed hoe moeilijk dit kan zijn en hoe daarmee om te gaan. Langzaam vervagen de beelden uit de Tweede Wereldoorlog omdat de mensen uit die tijd niet allemaal meer onder ons zijn en het directe contact verloren gaat. Wat overblijft zijn de herinneringen die verteld worden aan de genaraties na de oorlog en hier en daar duiken foto's en film op.
Nu is het de beurt aan de generatie die na de oorlog deels bewust en deels onbewust hebben meegemaakt. Een taak die niet licht genomen mag worden. Belangrijk voor ons is om daarom zoveel mogelijk te noteren en verhalen te publiceren van mensen die een oorlog zelf hebben ondervonden. Het is van groot belang uw inzet levendig te houden.
De nieuwe generatie Veteranen hebben het wat betreft de publiciteit iets makkelijker. Politiek, kranten, schrijvers en filmers leggen over de hele wereld vast wat o.a. onze soldaten in vredesmissies hebben gedaan of nog steeds doen om vrijheid te brengen in die landen waar vrijheid ver te zoeken is. Beelden daarover worden practisch direct en dagelijks via TV over de hele wereld uitgezonden.
Door speurwerk van mijn generatie - oorlogskinderen - komen voor ons verhalen tot leven en blijken er meer beelden te zijn dan verwacht was omdat archieven open gaan en de oorlog tot leven komt. Wij willen graag dat de fakkels van herinneringen branden blijven en doorgegeven worden.
Het grote goed Vrijheid wordt door het vinden van veel nieuw materiaal en uw verhaleb opnieuw stevig onderbouwd. De Bloemendaalse scholen staan er om bekend elk jaar veel aandacht te besteden in de twee hoogste groepen van de basisscholen aan de Tweede Wereldoorlog met als hoogtepunt hier in de Burgerzaal het project "Adopteer een monument" om niet te vergeten hun eingen Stille Tocht op 4 mei naar het monument van de omgekomen inwoners van de gemeente Bloemendaal achter de Dorpskerk. Hartverwarmend te zien en e horen hoe zij het oorlogsleed vertalen in eigen gedichten en voordrachten.
De oorlog leeft onder de jongere generaties. Zij krijgen respect voor de Veteranen uit WOII en daardoor ook respect voor alle Veteranen die na de Tweede Wereldoorlog deelgenomen hebben aan vredesmissies. Dankzij de welwillende medewerking van de gemeente Bloemendaal bestaat sinds 17 februari van dit jaar een website over Bloemendaal - een gemeente in oorlogstijd. 42 site's geven een beeld over het dagelijksleven, sport, uitgaan, voedselvoorziening, wachtlopen, razzia's, verhlen en nog veel meer.
Beelden zijn weer tot leven gekomen
Uw verhalen en herinneringen hebben een gezichtv gekregen. Vrijdheid voor iedereen, maar vrijheid moet je zelf maken. U weet waarover u praat, dankzij uw inzet voor de vrijheid van nu die wij sinds 1945 in west Europa mogen proeven is duidelijk geworden dat vrijheid helemaal niet zo vanzelf sprekend is. Je moet er voor knokken en soms dingen doen die je voor onmogelijk had gehouden.
De vrijheid is broos. er hoeft maar een malloot ergens in de wereld op te staan en de vlam kan zo weer in de pan slaan. Er bestaan nog altijd mensen die bang zijn voor vrijheid met alle gevolgen van dien voor de medemens. Dankzij TV zijn wij snel op de hoogte van een onrusthaard en zetten weer een vredesmissie op touw. Een nieuwe generatie Veteranen wordt dan weer geboren op de dag van hun vertrek.
Daarom is stilstaan op Veteranendag bij uw werk voor de vrijheid het minste wat wij kunnen doen. Hier in Bloemendaal en straks landelijk in Den Haag is er de juiste plek voor. Veteranendag is van u en voor u en wij..... wij moeten dit koesteren en elk jaar stilstaan bij groots werk voor de vrede en vrijheid door u geleverd".
Robert W.F. Verrijk
Na afloop van het gezellig samen zijn ging men met de bus naar de RK Begraafplaats Aalbersberg aan de Dennenweg te Bloemendaal.
Het entree is onlangs geheel in oude luister hersteld.
Aankomst van de bus bij de RK Begraafplaats Aalbersberg. Dhr. Verrijk met de originele poppy's-krans.
Kranslegging namens de gemeente Bloemendaal door burgemeester Ruud Nederveen en dhr. R. Roemers.
Een kort moment van bezinning.
De tweede krans werd gelegd door dhr. Robert W.F. Verrijk namensThe Royal Canadian Legion branche 003 Nederland.
De kranslegging vond plaats op het graf van de Canadees F.4007, A.J. Donohus van The Patrica's Canadian Lught Infantery. 11-th may 1945.
Deze fotoreportage is gemaakt door Cor van Iperen.
Heeft u nog vragen? Mail dan naar: 1940-1945@ bloemendaal.nl
Klik hier op HOME en keer terug naar de website
Klik hier op Veteranendag Bloemendaal en keer terug naar de website.